Kell-e borravalót adni az esküvői pincéreknek?

Van, hogy még a szervezésben aktívabb szerelmeseknek sem tiszta, hogy kinek milyen szerepe van pontosan az esküvő során. A borravaló egyre inkább elterjedt Magyarországon is, és az ifjú pár gyakran joggal érzi azt, hogy egy tökéletesen sikerült esküvő után a személyzet minden tagja megérdemli, hogy anyagilag is jól járjon. Bár jattolni soha nem kötelező, most azt mutatjuk be, hogy milyen esetben érdemes plusz pénzt adni a nagy nap háttérmunkásainak.

Mikor és hogyan?

Nyilván függ az anyagi lehetőségektől is az, hogy a pár adhat-e borravalót vagy sem, na de mi van akkor, amikor nem tudják, hogy milyen „fontossági sorrendet” állítsanak, amikor elosztják az erre szánt pénzt.

Talán a legfontosabb szempont az, hogy a szolgáltatók alkalmazottként, vagy vállalkozóként vesznek részt a munkákban. Ha a zenészeket például egy ügynökségen keresztül találják meg a szervezők, akkor valószínű, hogy ők örülni fognak a jattnak. Hiszen az árból még a közvetítő is leveszi magának a jutalékot.

Ugyanez igaz a pincérekre és a szakácsokra. Ha személyesen hívjuk el és fizetjük ki az ismerősök ismerőseként megismert pincéreket, akkor biztos, hogy olyan pénzt kapnak, ami után jó szívvel gondolnak majd vissza az esküvőre. Ugyanez nem mondható el akkor, hogyha rendezvényszervezők alkalmazottjaként vannak jelen az eseményen. Jattolni persze nem kötelező, de nekik is jól esik, hogyha munkájukat a jellemzően alacsony béren felül legalább valami jelképes összeggel jutalmazzák a friss házasok.

Share your thoughts