A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
mgel 970×550
 • M-gel 970-250
 • acapella 300×300
 • Ez az örök szerelem titka

  A Huffington Post összegyűjtötte azokat a kutatásokat, melyek igazolják: megőrizhető a szerelem a házasságban. Ugyan köztudott, hogy a szerelem hormonális viharai és az első időszakot jellemző csillapíthatatlan vágy idővel lecsendesednek, mégis léteznek olyan párok, akik képesek egy egész életen át boldogan együtt élni. De hogyan lehetséges ez?

  A párkapcsolati elégedettség 30 év házasság után is lehetséges

  A személyes beszámolókon alapuló vizsgálatok szerint a harminc évnél régebb óta házasságban élő nők 40, a férfiak 35 százaléka vallja szerelmesnek magát. Kérdés, hogy valóban szerelmesek-e társukba ezek a házaspárok, vagy csak elhitetik magukkal? Úgy tűnik, ez nagyjából mindegy. Agykutatások során hasonlították össze friss szerelmesek és olyan régóta házas emberek agyi aktivitását, akik ennyi együtt töltött év után is heves érzelmekről számoltak be. Az eredmények bámulatosak: a két csoport agyi aktivitása megegyezik.

  A szerelem megőrzésében az egyik kulcs a rajongás megléte. Amikor szerelmesek leszünk, idealizáljuk partnerünket, valósággal csodáljuk, rajongunk érte. Az idő múlásával a rajongás alábbhagy vagy teljesen el is tűnik. Éppen ezt kell elkerülni. A szerelem hosszú távú fennmaradásához az idealizálás képességére, a partnerrel kapcsolatos pozitív illúziókra van szükség. Ha képesek vagyunk rajongani partnerünkért, sokkal nagyobb annak az esélye, hogy megmarad közöttünk a szerelem érzése. Ráadásul azok az emberek, akiket szenvedélyesnek nevezhetünk, vagyis jellemző rájuk, hogy munkájukba, hobbijukba képesek hatalmas érzelmi energiákat fektetni, a szerelemben is élvezik szenvedélyességük előnyét: párkapcsolataikban is lelkesebbek tudnak maradni.

  Az unalom a párkapcsolatok egyik legnagyobb ellensége, így nem csoda, hogy azok a párok, akik mindig találnak új kihívásokat az életben, nyitottak az új helyzetekre, kalandokra, vonzóak tudnak maradni egymás számára. Hiszen ha önmagunkról folyton új dolgokat tanulunk meg, akkor partnerünknek is képesek leszünk mindig új oldalunkat mutatni. Ami nem a megszokott, az pedig izgalmas és vonzó. Éppen ennyire vonzó tud lenni az is, amikor párunkat függetlennek látjuk. Minél inkább gondoskodni kell a másikról, stabilitást kell nyújtani a számára, annál inkább eltűnik a vágy a kapcsolatból. Azonban ha képesek vagyunk megmutatni, hogy vannak az életünkben olyan területek, ahol partnerünk nélkül is otthonosan mozgunk, stabilan létezünk és függetlenek vagyunk, fellobban a szenvedély.

  Végül, lényeges kérdés, hogyan tekintünk a párkapcsolatunkra? Ha az önkiteljesedés, az önmegvalósítás egy lehetséges módjának látjuk házasságunkat, az hosszú távon a mi és a partnerünk számára is motiválóbb. Ez rengeteg energiabefektetést kíván mindkét fél részéről, de ha a sírig tartó szerelem a cél, talán érdemes ezt az utat választanunk.

  Share your thoughts