A herendi esküvőiruha-szalonban nem álltak le a varrógépek

A gyógyszertárakban pár nap alatt hiánycikk lett a szájmaszkból, melynek viselését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alapos kézmosás és a kézfertőtlenítő használata mellett azoknak javasolja, akik tüsszögnek és köhögnek, vagy fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. A Magyar Orvosi Kamara mindenkinek ajánlja a maszkot, aki emberek közé megy.

A hiány miatt többen maszkok varrásába kezdtek, így tett Orbán Katalin is: esküvőiruha-szalonjában nem álltak le a varrógépek. A járványra való tekintettel sokan elhalasztották az esküvőjüket, így Katalin feladatok nélkül maradt. Eleinte csak a családnak és a barátoknak készített maszkokat, majd többen bekapcsolódtak a munkába, többek között herend polgármestere is, így alakult meg a csapat, mely a környékbeli varrodák és hobbivarrók segítségével harmincezer maszkot készített. A kezdeményezés mindössze három hét alatt országos mozgalommá fejlődött, több vidéki város is csatlakozott.

A mozgalomhoz bárki csatlakozhat. Katalin a Facebookon osztotta meg a szabásmintát, amivel dolgoznak, és YouTube-videót is készített segítségként a maszkok varrásához.

Share your thoughts